În ultimii ani, tot mai mulți muncitori din Sri Lanka au venit în România, în căutarea unui job stabil. Dat fiind faptul că țara lor este într-o situație economică delicată, salariul minim fiind de nici măcar 300 de lei, vin aici pentru un trai mai bun. Cultura lor este una extrem de diferită față de a noastră și multe dintre obiceiurile lor ar putea chiar să-i sperie pe români.
Sri Lanka este o țară insulară din sudul Asiei, în Oceanul Indian, cu peste 20 de milioane de locuitori. Potrivit datelor transmise de către Inspecția Muncii, 12.260 de cetățeni din această țară au venit în anul 2022, fiind pe locul 2, după Nepal, în topul țărilor asiatice cu cei mai mulți muncitori în România. Religia lor este budismul, iar stilul de viață este total altul față de cel al românilor.
În cazul în care se întâmplă, nu se știe cum, să nimerești la o zi de naștere a unui emigrant din Sri Lanka, vei avea o surpriză pe cinste. După ce i se cântă „La mulți ani” și se ciocnesc paharele cu băuturi tradiționale, vine momentul tortului. Sărbătoritul suflă în lumânări și, după aceea, taie prăjitura în felii. Ulterior, merge cu o felie în mână, fără farfurie, pe care o duce la fiecare invitat.
Cel prezent la petrecere se trezește cu felia de tort în față, din care trebuie să ia o mușcătură. După aceea, felia circulă la fiecare invitat, care procedează la fel. Pentru români, obiceiul ar putea părea ciudat, dar pentru ei, care au o cu totul altă cultură, este un gest deosebit.
(CITEȘTE ȘI: Ați văzut-o? O femeie din Sri Lanka, menajera unei familii din Prahova, a dispărut. Autoritățile au demarat căutările)
Bonus: ai MARE grijă la mâncare! Felul în care ei înțeleg termenul de „picant” este total diferit față de cel al românilor. Ce înseamnă în România „foarte picant”, în Sri Lanka se traduce prin „foarte puțin picant”. Pe de altă parte, mâncarea lor este foarte bună!
(CITEȘTE ȘI: Doi bărbați din Sri Lanka au văzut zăpadă pentru prima oară în viața lor)